Gasilska zveza Turnišče

Cvetna ulica 1a , 9224 Turnišče 

Tel: 02 572 10 17 fax: 02 572 10 17 

e-mail: gasilskazveza.turnisce@gmail.com

PREGLED  DELA POVELJSTVA GZ TURNIŠČE V LETU 2016

 

Spoštovani  za požarno varnost v občini Turnišče skrbijo štiri prostovoljna gasilska društva ki so združena v Gasilsko zvezo Turnišče. Gasilska organizacije v občini štejejo 422 članov od tega 120 operativcev. Za požarno varnost na področju občine Turnišče smo v zadnjih letih ogromno vložili pa naj bo to za izobraževanja,usposabljanja, nakup zaščitne in reševalne opreme ter nakup vozil, za kar pa imajo predvsem  zasluge prejšnji župani in seveda aktualna županja Vesna Jerala Zver,ki so prisluhnili našim potrebam in predvsem finančno prispevali k boju pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Poveljstvo GZ Turnišče se  je v letu 2016  sestalo na osmih sejah na katerih je postavilo smernice in naloge  za nadaljnji   razvoj  operativnega članstva. Meseci v začetku leta so rezervirani predvsem za izobraževanja. Tako so se v mesecu februarju in marcu zaključevali tečaji: vodja skupine, vodja enote ter  strojnike  katere so obiskovali člani in članice  iz naše gasilske zveze. 14.2.2016 sva se s predsednikom udeležila posveta predsednikov in poveljnikov gasilskih zvez, ki je potekalo v Velenju pod okriljem GZS, kjer se je razpravljalo o tekoči problematiki gasilstva.

Dne 13.4. 2016 se je 20 operativnih gasilcev ter trije spremljevalci udeležili usposabljanja na stezi za uporabnike izolirnih dihalnih aparatov v Pekrah, usposabljanje je bilo namenjeno predvsem za obnovo znanja nosilcev IDA in pa tudi tistim članom, ki se bodo za tovrstno usposabljanje odločili.

V soboto  16.4.2016 je UO in poveljstvo GZ organiziralo strokovno ekskurzijo v Gasilsko brigado Nova gorica ter v GZ Bovec, kjer smo videli in slišali zanimive stvari ter stkali nove prijateljske vezi ter izmenjali svoja znanja.

Prišli so spomladanski meseci in s tem čas za pripravo na tekmovanje Gasilske zveze,pri tem moram omeniti tudi, da so članice PGD Renkovci nastopale v Pomurski zimski ligi SSV in dosegle dobre rezultate.

Tekmovanje GZ Turnišče  je bilo izvedeno 28.5.2016 v organizaciji PGD Turnišče, na tekmovanju je nastopilo 3 pionirske in 2 mladinski enoti ter 11 članskih enot in ena enota starejših gasilk, želel bi pa si,da bi bilo v bodoče več mladinskih in pionirskih enot ker nam v zadnjih letih tu članstvo upada.

V mesecu juniju so svoj vozni park gasilci PGD Turnišče obogatili z novim gasilskim vozilom za prevoz moštva, kar je velika pridobitev za celotno GZ.

Skozi poletne mesece so se enote nekaterih PGD udeleževale raznih pokalnih  in drugih tekmovanj po celem Pomurju.

11. in 12. junija je potekalo državno gasilsko tekmovanje v Kopru na katerem sta nastopali tudi enoti iz naše GZ , starejše gasilske PGD Turnišče in pionirji PGD Renkovci, kateri so dokazali da čeprav smo majhna GZ imamo dobre mentorje, ki lahko uspešno pripravijo enoto za tovrstno tekmovanje vendar pa morajo svoje dodati tudi tekmovalci z zavzetim delom na vajah. Moram pa omeniti, da sem ostal kar malo žalosten, ker tak rezultat  8 mesto v konkurenci 70 ekip na državnem tekmovanju  nihče  v naši bližnji okolici ni opazil.

V poletju so se izvajale razne aktivnosti urejanje prometa ob 24 urni kolesarski dirki potem urejali smo  promet ob kolesarskem maratonu Kolesarskega kluba Lendava ter  ob prireditvah za Velki mašo itd.

V poletju  pa nam ni prizanašala tudi narava vrstila so se  neurja katere so nam  dale zdaj manj dela potem pa zopet več. V sredo 13 .7.2016 je močan veter odkril streho OŠ Turnišče ki dal domačim gasilcem veliko dela tudi še dva naslednja dneva, kjer so domačim pomagali tudi tovariši iz PGD Renkovci.

Tudi v PGD Gomilica in PGD Nedelica so imeli nekaj dela s pokrivanjem streh, ki jih je odkril močan veter.

Pri vseh teh intervencijah pa se je pokazalo, da moramo gasilci imeti široko znanje pa naj bo to od elektrike, strojništva ter drugih tehničnih znanj, da lahko uspešno opravimo intervencijo, vse to pa dobimo z izobraževanjem in usposabljanjem, zato apeliram predvsem na mlajše operativne gasilce, da se udeležijo izobraževanj in usposabljanj.

Tudi na  področju dela bo potrebno nekaj postoriti kajti včasih so nam gledalci v napoto ter nas ovirajo pri našem delu , kjer moramo biti pozorni  predvsem na svojo varnost ne pa se ubadati z  njimi  in poslušati pametne nasvete.

Prišel je mesec oktober mesec požarne varnosti v katerem smo gasilci najbolj dejavni, raznašal se je propagandni material, izvajali so se preventivni pregledi vrstile operativne vaje, izobraževanja, itd.

 

Dovolite mi da omenim nekaj teh vaj in dogodkov,ki so se odvijali v naši GZ:

-          15.10.2016---3. orientacijski pohod mladine---Gomilica

-          16.10.2016---dan odprtih vrat GZ----Nedelica

-          19.10.2016---operativno taktična vaja PGD Gomilica

-          20.-21-10.2016—tečaj za varno delo z motorno žago –Renkovci

-          22.10.2016---predstavitev podjetja Webo  --M. Sobota

-          22.10.2016—vaja operative GZ –trgovina Jager

-          27.10.2016—vaja evakuacije vrtec Turnišče---PGD Turnišče

-          29.10.2016—vaja članic GZ—Tuš  Renkovci

-          4.11.2016—vaja odziv  2016 (nenapovedana)

-          11.11.2016—usposabljanje za oživljanje z defibliratorjem

 

Ob vseh teh naštetih vajah so se izvajale še razne druge aktivnosti od čiščenje vozil in opreme, čiščenje mest okrog vodnih zajetij, pregled hidrantnega omrežja in razne še druge aktivnosti.

V jesenskih meseci je potekalo še nekaj tečajev, katere so obiskovali naši člani:

- tečaj za varno delo z motorno žago

- specialnost nevarne snovi

- nosilci IDA

- mentor mladine

Meseca novembra smo zamenjali tudi nekaj poškodovane opreme, ki jo imamo zavarovano.

Dovolite mi da se na koncu zahvalim vsem, ki kakorkoli pomagajo ali pripomorejo k boljšemu razvoju operativnega članstva GZ Turnišče.

 

Kraj  in datum:                                                                          Pripravil:

Gomilica 8.3.2017                                                             DUŠAN  MAJCEN

                                                                                          Poveljnik GZ Turnišče